Zapinvest Login

Goed nieuws:
de Spaanse snelwegen worden gratis!

Degenen die met de auto op vakantie gaan naar Spanje en de vele Belgen die een tweede woning gekocht hebben aan de Costa Blanca of de Costa del Sol, weten goed dat er 2 soorten snelwegen bestaan in Spanje: de gratis autovias en de te betalen autopistas, gesymboliseerd door het acroniem AP op de richtingaanwijzers.

Te betalen of gratis autosnelwegen

De meeste mensen die het traject afleggen van België naar Alicante of naar Andalusië, zijn er dus aan gewoon geraakt om te kiezen tussen bijvoorbeeld de A-7 en de AP-7, om tolheffing te vermijden… wat natuurlijk zorgt voor tijdverlies door de verschillende verkeersopstoppingen bij de “scharnierpunten” tussen de gratis en de te betalen weggedeeltes.

Wijziging gestart in 2018

Sinds eind 2018 heeft de Spaanse regering beslist om een aantal contracten voor het beheer van de autosnelwegen niet te verlengen, om het gebruik van bepaalde weggedeeltes gratis te maken door het voorspellen van het effect van een vlottere doorstroming van het verkeer op strategische punten in drukke periodes, en dus zo de verplaatsing te vergemakkelijken.

De operatie is in december 2018 van start gegaan met het overschakelen naar gratis rijden voor een traject van 90 km lang van de AP-1 tussen Burgos en Armiñón, dat vaak gebruikt wordt om naar Cadiz te reizen, maar ook door vele Belgen om naar Malaga of Cadiz te gaan. Deze verandering heeft de automobilisten € 10 bespaard, dat lijkt misschien weinig… maar het is toch al iets

De AP-7 is goed voor de Belgen

Op 1 januari 2020 zullen 2 nieuwe trajecten gratis worden! Eerst en vooral de AP-4 tussen Sevilla en Cadiz, een wijziging op een weggedeelte van 106 km die de reizigers € 7,45 zal besparen. Vervolgens, de tweede en niet de minste is de afschaffing van de tolheffing op de AP-7 voor een traject van 389 km tussen Tarragona en Alicante… een welbekend traject bij de Belgen die met de auto naar de Costa Blanca reizen, wat hen tot € 26,60 kostte. Deze wijziging zal ook een impact hebben voor degenen die naar de Costa del Sol en naar Malaga rijden door af te slaan naar de A-3 richting Valencia. Goed nieuws dus!

Andere veranderingen voor 2021

Andere concessies lopen ten einde en kunnen niet verlengd worden tegen september 2021, bijvoorbeeld op andere trajecten op de AP-7 en de AP-2… De toekomst zal het moeten uitwijzen!

Hiernaast: een kaart met delen van de Spaanse autosnelwegen die gratis geworden zijn/zullen worden voor de jaren 2018, 2019 en 2021.

In de tussentijd: veilige rit naar Spanje voor iedereen!

Zapinvest © 2021 | Grand'Route 3, 4360 Oreye/Oerle | IPI-nummer 508 272 | Algemene voorwaarden | Privacybeleid