De wijnen van Manilva, erfgoed om te ontdekken

Men heeft het vaak over de Costa del Sol voor haar stranden, over Andalusië voor haar geschiedenis en culturele rijkdom, over de sierra's van Zuid-Spanje voor hun prachtige berglandschappen... maar wist u dat aan de voet van de bergen, met uitzicht op de Middellandse Zee, de wijngaarden de heuvels van Manilva bedekken? Laten we een wijntraditie ontdekken die bijna vergeten is en, zeker ten onrechte, onbekend is bij het grote publiek.

Het begint allemaal bij het museum

Deze week organiseerde een deel van ons team van de Costa del Sol een bezoek aan Nilva, Manilva's laatste wijnmakerij, op slechts een paar minuten van Puerto de La Duquesa. We spraken af om 17:00 uur aan het Civima Museum in het centrum van Manilva. Argimiro (dat is zijn voornaam) wachtte ons daar op. Hij is de laatste professionele wijnbouwer in de regio en hij is de oprichter van de vereniging en het museum... hij was onze gids!

Argimiro neemt ons eerst mee naar het museum waar hij de geschiedenis van de lokale wijn uitlegt, de kenmerken van de wijnstokken, de druivensoorten en de evolutie van de productie en de technieken van een traditie die teruggaat tot de 16de eeuw.

De didactische kelder

Daarna gaan we één verdieping naar beneden en komen we in de kelder. De kleine installaties zijn niet ontworpen om grote hoeveelheden wijn (ongeveer 6000 liter) te produceren, maar tot onze grote verbazing zijn ze zeer modern. Argimiro legt uit dat de apparatuur ook bedoeld is voor gebruik door een wijnschool en dus volledig geschikt is voor didactische bezoeken. 

Zeer aandachtig ontdekken we dan in ons gebruikelijke goede humeur alle details van de productie, van de oogst en het persen tot het bottelen. In Manilva is de oogst zeer vroeg en tot onze grote vreugde bevindt de wijn van het jaar zich in de klarings- en rijpingsfase in de grote roestvrijstalen tanks.

De welverdiende degustatie

Het bezoek wordt steeds concreter... het is dus tijd om de langverwachte proeverij bij te wonen. Het is hier fantastisch!  Vanaf de plantage hebben we een vrij uitzicht op de kust en de hele regio. Onder de pergola, op de top van de wijngaard, wachten een paar tapas op ons, het 'echte werk' kan beginnen! We proeven de 3 soorten wijnen die op het landgoed worden geproduceerd, gemaakt van Moscatel-druiven. Een droge witte, met een lichte kleur (de enige die op de markt wordt gebracht), een half droge (al vrij zoet, je kunt voelen dat de zon haar werk goed heeft gedaan), met een gouden kleur en ten slotte een zoete wijn, zoals de kers van Malaga, met een prachtige rode kleur die onze smaakpapillen streelt.

De zon gaat onder aan de wijnstok

Onze wijnboer maakt ook gebruik van de gelegenheid om ons te vertellen over de verschillende onderscheidingen en medailles die de wijn van het domein heeft verkregen, maar ook over het voorrecht en de trots dat hun druiven erkend zijn als onderdeel van het werelderfgoed van de gastronomie.

De proeverij eindigt (... of beter gezegd, breidt zich uit)... we profiteren van de avond onder de pergola van het landgoed om nog een laatste drankje te nuttigen terwijl we onder vrienden genieten van dit prachtige uitzicht van de ondergaande zon op de wijnstokken...

nog wat foto's

    Zapinvest © 2021 | Grand'Route 3, 4360 Oreye/Oerle | IPI-nummer 508 272 | Algemene voorwaarden | Privacybeleid

    We nemen een aantal van uw navigatiegegevens op om u een perfecte browse-ervaring te garanderen.